Glechoma hederacea L.
Keď sa prechádzam jarnou lúkou a z diaľky zazriem hustý koberec fialových kvetov, srdce mi poskočí podobne, podobne, ako keď zočím materinu dúšku. Nenápadný fialový kvietok so zaujímavou vôňou si možno na prvý, druhý či tretí pohľad ani nevšimnete. Všimnú si ho však pestovatelia anglických záhrad, ktorí ho nemajú vraj v láske a nazývajú ho „pupenec“.
Nie, nie je to burina. Ani pŕhľava, ani hluchavka, ani zbehovec. Vonia ako mäta zmiešaná so šalviou a s „buketom“ materinej dúšky, chutí tak trocha pikantne, ale princezná to nie je – jasný pane:) Je to zádušník brečtanovitý, v súčasnosti dosť zabudnutá bylinka, no jeho liečivé účinky využívali už naši predkovia v minulosti. Používal sa najmä na liečenie prieduškovej astmy (záduchu), odkiaľ je odvodený aj jeho názov.
Výskyt a zber
Zádušník je nenápadná, plazivá rastlinka kvitnúca na fialovo a môžete si ľahko pomýliť so zbehovcom plazyým, s hluchavkou purporovou alebo škvrnitou (patrí totiž do čeľade hluchavkovitých), keď nekvitne, tak s prhľavou. Rastú totiž v podobnom čase. Spoľahlivým spoznávacím znakom je jeho vôňa a srdcovitý tvar lístkov. Čo som spozorovala je fakt, že zádušník môže byť úplne prízemný, ale môže mať aj formu krásnej vysokej cca 20cm rastlinky (hlavne v tôňach a na krajoch lesa). Zbierame ho v období od apríla do júna a to vždy opatrne, aby sme nevytrhli korienky, pretože zádušník nie je hlboko zakorenený.
Účinné látky
Obsahuje najmä triesloviny, ďalej horčiny, súborne nazývané glechomín, silicu, cholín, organické kyseliny a minerálne soli.
Liečivé účinky
Je výborným pomocníkom pri:
Zo zádušníka som sa tento rok rozhodla spraviť klasický sirup (podľa receptu na bazový sirup mojej starkej Júlie, ktorý nájdete v eBooku Jarné bylinky vhodné pre deti, ktorý si môžete stiahnuť zadarmo). A spravila som dobre, je naozaj vynikajúci:)
Recept na jednoduchý a pritom veľmi chutný sirup nájdete tu.
Zádúšník v kuchyni
Mne veľmi chutí, nielen preto, že je osviežujúci, mierne horkastý s akcentom mäty, ale jeho mladé listy obsahujú veľa vitamínov a priaznivo vplýva na tráviacu sústavu (pomáha pri nadúvani a poruchách trávenia). Zlepšuje látkovú výmenu a je vhodným a krásnym doplnkom jarných polievok či šalátov. Ak ho použijete všade tak, kde by ste inak bez problémov použili dobre známu petržlenovú vňatku – nič neoľutujete.
Zo zádušníka si môžete pripraviť napríklad :